
From: Bowman, Randal
To: Michael Weiss - NOAA Federal
Subject: Re: Follow-up Tuna questions
Date: Monday, August 07, 2017 4:43:38 PM

My request for your opinion was better than I knew at the time, as pursuing it deeper, the law
in question was recodified and 12108 is now sec 12113, and I'm still reading, but answer now
may be "yes"

On Mon, Aug 7, 2017 at 5:39 PM, Michael Weiss - NOAA Federal
<michael.weiss@noaa.gov> wrote:

Thanks Randy.

Will get back to you shortly.

On Mon, Aug 7, 2017 at 5:27 PM, Bowman, Randal <randal_bowman@ios.doi.gov> wrote:

On the follow-up, I checked the statutory reference provided and the answer with respect
to the PRIs appears to be "no". However, because there could well be other factors
involved, I would really appreciate the answer still coming from your folks, rather than
my making an assumption based on a single section of a law not administered by DOI.

On Mon, Aug 7, 2017 at 2:31 PM, Bowman, Randal <randal_bowman@ios.doi.gov>
wrote:

I have one follow-up question for the response to #2 to fully address the issue - and
agree the number of US-built long-liners in Samoa is not needed in light of the answer -
do the American Samoa-based longliners have, or could they easily obtain (since I have
no idea of what the process is) endorsements to fish in the EEZ around the Pacific
Remote Islands if commercial fishing were allowed there? 

On Fri, Aug 4, 2017 at 11:25 AM, Michael Weiss - NOAA Federal
<michael.weiss@noaa.gov> wrote:

Hi Randy.

Responses below.

Thanks

1) What is the basis for this limitation – Jones Act?  

Just about everything in maritime commerce can in some way be drawn back to the requirements of the Jones Act. 
It is where you can find the basic requirements for vessels to be documented with the appropriate endorsement in
order to operate (in this case fish) in U.S. waters.  The specific requirements for US vessel documentation, fisheries
endorsements and many exemptions for tuna fisheries in the Pacific have been codified over the years and the best
cite for the current fishery endorsement requirements is Title 46 U.S. Code §12113.  There is a specifically relevant
set of limited endorsement provisions for the US Pacific Territories at Title 46 U.S. Code §12108.  

The quoted statement was accurate for all other geographic areas and for WCPO purse seiners but imprecise
overall since there is a way for a small foreign-built vessel to get an endorsement limited to this region.    
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2) does this apply to the long-line fishery, and if so, how many of the 40 long-line vessels based in American Samoa
are US built? 

46 USC §12113 applies to all documented commercial fishing vessels, including longliners. But the provisions of
46 USC §12108 allow foreign-built vessels under 200 gross tons to get a fishery endorsement limited to the EEZ
around Am Samoa, Guam and CNMI.  No purse seiners are under 200 GT.  All of the longliners are under 200 GT.
 Many of the American Samoa longliners are foreign-built.  The exact number would take some time to determine
(pull all of the documents up and looking for build location) but the number is not relevant because 100% of the
Am Samoa-based longliners have fishery endorsements and 100% of the Am Samoa-based longliners can and do
fish in the US EEZ around the Territory.   

On Wed, Aug 2, 2017 at 10:39 AM, Bowman, Randal
<randal_bowman@ios.doi.gov> wrote:

Two related ones at this point - the previous answer to one of my questions
included a statement "only US-built vessels can obtain fisheries endorsement and
fish in the EEZ" and that 9 of the 35 American Samoa-based purse seine vessels
were US-built.

 

1) What is the basis for this limitation – Jones Act?  2) does this apply to the long-
line fishery, and if so, how many of the 40 long-line vessels based in American
Samoa are US built? 
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Michael Weiss
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