
Frequently Asked Questions (FAQ) 

43 CFR 3170/3173 

 

 

§3170.4 

Question:  What about existing variance approvals for by-passes around FMPs? 

 

Answer: For existing approved variances no immediate assessment will be issued, however the 

approval will be rescinded at the earliest possible time (i.e. when identified by BLM or the 

operator requests re-evaluation).  The operator must be given not less than a 20 day time frame to 

either re-apply for the variance under 43 CFR 3170.6 or remove the by-pass. 

 

§3170.6 

Question:  What about existing variance approvals issued under Onshore Order 3, 4, 5, NTL 

4A? 

 

Answer: If the variance was approved and is no longer required under 43 CFR 3170, §3173, 

§3174, §3175, §3178, or §3179 no letter to rescind is issued instead operators must comply with 

43 CFR 3170, §3173, §3174, §3175, §3178, or §3179 as appropriate. 

 

As of January 17, 2017, PD meters and Coriolis meters are the only approved meter types. The 

PMT will develop a specific list of approved meters, including manufacturers and models. Once 

the approved list is published, then all meters in use must be from the PMT published, approved 

list of equipment. Operators may use any API 3.1B compliant Automatic Tank Gauge equipment 

(ATG) until the PMT publishes a list of approved ATG equipment. Once the approved list is 

published, then all ATGs in use must be from the PMT published, approved list of equipment. 

 

§3175.60(d) specifically states that Order 5, NTLs, variance approvals, and written orders 

(relating to measurement) are rescinded when the phase-in period ends.  Variances to Order 5, 

the statewide NTLs for EFCs and variances remain in effect until the phase-in periods end. For 

low and very-low-volume FMPs (2-year and 3-year phase in period respectively), the PMT's list 

of approved equipment will be available by the time the phase-in periods end. For high- and 

very-high-volume FMPs, (1 year phase-in), we may need to re-issue temporary variances until 

the PMT list is posted 

 

For other existing approvals no immediate assessment (if applicable) will be issued, however the 

approval will be rescinded at the earliest possible time the (when identified by BLM or the 

operator requests re-evaluation).  The operator must be given not less than a 20 day time frame to 

either re-apply for the variance under 43 CFR 3170.6 or come into compliance with 43 CFR 

3170, §3173, §3174, §3175, §3178, or §3179 as appropriate.  

 

§3173.4 

Question: Will the BLM inspector change or alter the position (open or close) of a valve or 

component before placing a Federal seal? 

 

Answer: No, BLM policy is that inspectors must not  alter or change the position of valves, seals 



are placed in the as found condition. 

 

Question: Who can remove a federal seal and when?  

 

Answer: Any person may remove the seal after receiving verbal or written approval from the 

inspector that placed the seal, attached to the seal is the inspector's name and contact 

information; the federal seal number becomes part of the required operators seal records.  The 

inspector may issue specific verbal instructions for removal of the seal.  For example, return the 

used seal to the BLM and include the date, time, name of person that removed the seal, and the 

replacement seal number. 

 

§3173.6 

Question:  Does this provision apply to oil, condensate, and water tanks. 

 

Answer:  Water draining from a tank used for only water would not apply.  For storage tanks 

that contain oil or condensate, the regulation does apply. 

 

Question:  Does water-draining operations include recirculating operations. 

 

Answer: Where the recirculation system is a closed loop and no access to remove production 

except through the production equipment is not considered water draining. 

 

Question: What information is submitted to the BLM and when? 

 

Answer: The operator retains the records/information unless the BLM requires the operator by 

written order to submit.  

 

§3173.7 

Question: What information is submitted to the BLM and when? 

 

Answer: The operator retains the records/information unless the BLM requires the operator by 

written order to submit. 

 

§3173.11 

Question: For co-located facilities §3173.11(c)(6), operated by secondary operator the FMP 

number may not be available, is the FMP number required? 

 

Answer:  No, the primary operator is not required to provide the FMP number for the facility 

belonging to the secondary operator.  

 

Question: Is an amended diagram required from the primary operator when a change of operator 

occurs on co-located facilities §3173.11(c)(6)?  

 

Answer:  No and an Incident of Noncompliance (INC) will not be issued to the primary operator 

may not be aware of the change to secondary operator.  *Does it matter if it’s the primary 

operator or the secondary operator that has changed ownership? 



 

§3173.12 

Question:  What is the applicable Measurement Type Code in WIS §3173.12 (f)(2)? 

 

Answer:  A measurement type code is a two digit code that identifies oil or gas and on lease or 

off-lease and commingling.  Operators select the code from a drop down list during the 

electronic filing process. 

 

Question: If an operator applies for and subsequently receives an assigned FMP#, does that 

constitute a Site Facility Drawing change or modification, triggering a 30 day requirement to 

submit an updated diagram reflecting the new FMP# and other updated requirements on the 

diagram? 

 

Answer: No, obtaining the FMP number does not trigger the 30 day requirement to submit 

updated diagrams. 

 

Question: The Company is considering rebranding after emergence.  The rebranding will strictly 

be an entity name change and not a change of operator.  Ownership of the company will remain 

the same.  Will this entity name change trigger new site security diagrams? 

 

Answer: No, a change of operator has not occurred when an operator changes name and actual 

ownership remains the same. 

 

§3173.13 

Question: Will BLM grandfather previous CAAs that were identified as “economically marginal 

properties” under WO IM 2013-152 until the operator applies for the FMP as per new Reg 

§3173.16? 

 

Answer: There are a couple of different questions here. First, the BLM will take no action on 

existing commingling approvals until the operator applies for an FMP number.  When the BLM 

receives an FMP request, it will then determine if the FMP includes commingled production. If it 

does, then it will review the existing commingling approval (assuming one exists) under 

§3173.16.  

 

Second, there is no specific grandfathering of existing commingling approved under IM 2013-

152 in §3173. However, under the §3173.16, the vast majority of commingling approved in 

accordance with IM 2013-152 will be grandfathered.  §3173.16(a)(1) will grandfather all existing 

downhole commingling approvals, regardless of how or when they were approved. In addition, 

§3173.16(a)(2) will grandfather any existing surface commingling approval where the average 

production rate over the previous 12 months is less than 1,000 Mcf/month (gas) or less than 100 

bbl/month (oil), regardless of how or when commingling was approved. If an existing 

commingling approval does not meet either of these criteria, then it must meet the requirements 

of §3173.14 to be grandfathered (actually re-issued). §3173.14 includes 5 situations where the 

BLM can approve commingling: 1) no royalty impacts due to allocation; 2) low-volume 

(economically marginal) properties; 3) includes tribal leases that have been authorized for 

commingling by the tribe; 4) downhole commingling where the BLM has determined it is 



acceptable to achieve maximum ultimate economic recovery; and, 5) overriding considerations 

such as environmental impacts. This list includes two additional situations that were not included 

in IM 2013-152 (tribal leases and downhole commingling). Therefore, any situation that resulted 

in a commingling approval under IM 2013-152 is covered under §3173.14. Finally, the definition 

of an “economically marginal property” in §3173.14 is less stringent than the definition of a 

“low-volume property” in IM 2013-152; therefore, any property qualifying as a low-volume 

property in IM 2013-152 should qualify as an economically marginal property in §3173.14. 

 

§3173.14 

Question: BLM has not defined “revenue distribution.” What does it mean by this? 

 

Answer:  It is how the royalty is distributed (see Attachment 1). There are different types of 

leases issued under different authorities, and each type typically has a unique allocation of how 

the royalty is distributed. For example, the typical lease issued in the lower 48 states under the 

Mineral Leasing Act has a royalty distribution of 40% to the Federal Land and Water 

Conservation Fund, 10% to the General Treasury, and 50% to the State in which the lease 

resides. On the other hand, a lease acquired by the U.S. Forest Service has a royalty distribution 

of 75% to the General Treasury and 25% to the state in which the lease resides. In the rare 

instance where an operator wants to commingle two Federal leases that were issued under 

different authorities, as described in the examples, the leases would not qualify for commingling 

under § §3173.14(a) (1)(i) even if they both had the same royalty rate.  

 

Attachment 1 – Royalty Distribution 
The distribution of royalty generated from Federal leases depends on the type of lease. If a 

request for approval commingling is received that proposes to commingle production from leases 

with different royalty distributions, the request should be considered the same way as if the 

leases had different royalty factors—i.e., approval should not be granted under Category 1, even 

if commingling would have no effect on the royalty revenue initially flowing to the Federal 

government. In other words, leases, CAs, and unit PAs with different royalty distributions should 

not be commingled unless the request involves low-volume properties or overriding 

considerations.  

 

Royalties are distributed as shown in the following table: 

 

 

Type of 

Lease 

 Royalty Distribution (%) 

Reclam. 

Fund 

General 

Treasur

y 

State Tribe/ 

Allottees 

County 

Public Land 

– not Alaska 

(30 U.S.C. 

191(a)) 

40 10 50   

Public Land 

– Alaska 

(30 U.S.C. 

191(a)) 

 10 90   



Public Land 

– Alaska 

NPR-A 

(42 U.S.C. 

6506a) 

 50 50   

Public Land 

– State 

Selected 

Land (Utah) 

(43 U.S.C. 

852) 

 10 90   

Public Land 

– State 

Selected 

Land 

(Alaska) 

(43 U.S.C. 

1635(k)(2)) 

 10 901   

 

 

 

 

 

 

 

Public Land 

– Red River, 

Oklahoma 

(65 Stat. 252) 

  37.5 62.52   

 

Acquired 

Land – 

National 

Forest 

(30 U.S.C. 

355/16 

U.S.C. 499-

500) 

 75 25   

Acquired 

Land – 

National 

Grassland 

(30 U.S.C. 

355/7 U.S.C. 

1012)) 

 75   25 

Acquired 

Land – Army 

Corps of 

Engineers 

(30 U.S.C. 

 25 75   

                                                 

1 When selection tentatively approved 

2 Kiowa, Comanche, and Apache Indians 



355/33 

U.S.C. 701c-

3) 

Acquired 

Land – 

National 

Wildlife 

Refuge 

(30 U.S.C. 

355/16 

U.S.C. 715s) 

 3   4 

Acquired 

Land – 

Bureau of 

Reclamation 

(30 U.S.C. 

355/43 

U.S.C. 392a) 

100     

Acquired 

Land –Other 

(no statutory 

disposition) 

(31 U.S.C. 

3302(b)) 

 100    

Acquired 

Military 

Land – Lease 

issued Pre-

1981 

(31 U.S.C. 

3302(b)) 

 100    

Acquired 

Military 

Land – Lease 

issued in 

1981 and 

after 

(30 U.S.C. 

355) 

40 10 50   

GSA 

Excess/Surpl

us, Public or 

Acquired 

 100    

                                                 

3 Remaining percentage not paid to county 

4 Based on 1 of 3 formulae 



Land 

(40 U.S.C. 

483(b) and 

484(c)) 

Indian Land    100  

 


